ASUS VivoWatch PB îți citește presiunea arterială și ți-ar putea salva viața

de: Alexandru Puiu
07 06. 2018

Este greu să te mai entuziasmezi la un smartwatch în 2018, dar ASUS VivoWatch BP ar putea fi primul ceas inteligent care ajunge pe piață și este capabil să-ți citească presiunea arterială, nu doar pulsul.

Majoritatea smarwatch-urilor moderne de top îți scanează pulsul și sunt capabile să-ți ofere o statistică pe termen lung vizavi de evoluția acestui aspect al sănătății tale. Când vine însă vorba de presiunea arterială măsurată cu precizie medicală, situația este un pic mai complicată din prisma senzorilor și a certificărilor necesare. La începutul acestui an, Samsung a înregistrat un patent pentru un smartwatch cu o astfel de funcționalitate. Omron a dezvăluit la CES un dispozitiv cu această opțiune, dar vor mai trece câteva luni până va fi certificat și va ajunge în mâinile primilor utilizatori.

Având în vedere aceste detalii, realizarea celor de la ASUS cu al lor VivoWatch BP este cu atât mai impresionantă. Realist vorbind, acesta nu este cel mai arătos ceas inteligent, dar dacă ai probleme cu tensiunea, monitorizarea constantă a evoluției presiunii arteriale ți-ar putea salva viața.

În spatele marginilor destul de groase, ASUS VivoWatch BP are senzori pentru ECG – electrocardiogramă și PPG – fotopletismogramă. Cei doi senzori lucrează în tandem cu același scop, acela de a-ți oferi o precizie sporită. Ca referință, procesul de citire al tensiunii arteriale implică să ții vârful unui deget pe senzorul frontal din stânga pentru aproximativ 15-20 de secunde.

Pe lângă presiunea arterială, micuțul gadget îți măsoară pulsul, calitatea somnului, nivelul de stres și gradul de efort fizic. În plus, măsurătorile cardiace iau în calcul dacă ai făcut sau nu efort de curând pentru se apropia cât mai mult de măsurătorilor realizate într-un cabinet medical. Când toate acele date măsurate ajung în aplicația ASUS pentru Android, un algoritm de inteligență artificială începe să-ți facă recomandări vizavi de stilul tău de viață. Așa afli că ar trebui să dormi mai mult, să faci mai mult efort și nu numai.

Ceasul are un modul GPS dedicat ale cărui date le poți partaja cu prietenii sau familia în momentul în care pleci într-o sesiune de cățărare prin munți. ASUS pare să fi rezolvat și problema autonomiei în cazul noul gadget, promițând nu mai puțin de 28 de zile departe de priză în condiții de utilizare normală. În Europa, noul ceas ar trebui să poată fi achiziționat începând cu luna august a acestui an la prețul de aproximativ 170 de dolari. Americanii vor avea mai mult de așteptat din cauza procesului de certificare al FDA pentru a putea fi clasificat ca echipament medical.